Woda dla życia i zdrowia

Woda dla życia i zdrowia
Woda ma niebagatelne znaczenie dla naszego życia i zdrowia.
Wystarczy zdać sobie sprawę z tego, że nasze ciało składa się w większości z wody. Organizm noworodka zawiera około 85 proc. wody, a gdy dziecko ma już rok około 65 proc. Dopiero u dorosłego człowieka stabilizuje się na poziomie około 60 proc. Organizm człowieka nie może magazynować wody, a do tego codziennie ją wydala poprzez układ moczowy, a czasem nawet więcej przez skórę - kiedy intensywnie się pocimy i dlatego musimy ją ciągle uzupełniać. W sumie powinniśmy wypijać około 2 litrów płynów dziennie w tym 1 litr czystej wody, najlepiej mineralnej.

Dzień dobry od rana!
Naturalna woda mineralna LIFE wydobywana z głębokości ok. 130 m, dzięki naturalnej ochronie eksploatowanego zasobu wody od infiltracji zanieczyszczeń zewnętrznych, jest wodą pierwotnie czystą o stabilnym składzie chemicznym. W 1 dm3 wody znajduje się 713,00 mg rozpuszczonych składników mineralnych, z przewagą wodorowęglanów wapnia, magnezu i sodu. Wyniki badań fizykochemicznych i mikrobiologicznych potwierdzają, że woda LIFE jest wolna od składników toksycznych, a poziom mineralizacji dobrze uzupełnia w organizmie ubytki minerałów każdego dnia.

Właściwości wody mineralnej "LIFE" i "FRAUSTADT"
woda "LIFE" i "FRAUSTADT" jest pierwotnie czystą wodą zawierającą charakterystyczną kompozycję 8 minerałów, dzięki temu dodaje witalności i dobrze nawadnia cały organizm
pomaga w uzupełnianiu braków minerałów traconych przez organizm każdego dnia
dzięki średniej mineralizacji może być pita bez ograniczeń
Rodzaje wód mineralnych "LIFE" i "FRAUSTADT"
Naturalna woda mineralna niegazowana "Life Junior" dedykowana dzieciom 0,5L
Naturalna woda mineralna średniogazowana "Life Junior" dedykowana dzieciom 0,5L
Naturalna woda mineralna niegazowana "Life" 1,5L, 2L
Naturalna woda mineralna gazowana "Life" 1,5L, 2L
Naturalna woda mineralna niegazowana "Life" 5 L
Kationy w wodzie "LIFE" i "FRAUSTADT"
Potas, wapń, magnez i sód to pierwiastki, które współpracują zapewniając Twojemu sercu zdrowie, dobry rytm i energię do ciężkiej pracy. Dbając o zawartość tych składników w diecie, możesz uchronić swoje serce przed zawałem, nadciśnieniem czy arytmią. Pierwiastki te są szczególnie dobrze przyswajane z wody pitnej.

Sód:
Rola sodu w organizmie:

Sód odpowiada za równowagę osmotyczną w płynach ustrojowych, a więc pośrednio reguluje objętość wszystkich płynów. Oprócz tego, pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową całego ustroju, a więc reguluje poziom pH. Zwiększa również wydzielanie soków trawiennych. Jego niedobór może powodować osłabienie i zaburzenia trawienne.

Sód w wodzie mineralnej - korzyści

Sód i chlorki zawarte w wodach mineralnych zalecane są osobom, które wykonują prace obciążone zwiększonym wysiłkiem fizycznym. Ich spożycie jest również wskazane sportowcom oraz w czasie upałów, kiedy to poprzez nadmierne pocenie się tracimy duże ilości soli, co z kolei może prowadzić do osłabienia i ogólnego złego samopoczucia. W tego typu sytuacjach powinniśmy sięgać po wody mineralne o zawartości sodu i chlorków nawet do 1500 mg/l. Natomiast osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym, przede wszystkim powinny unikać słonych potraw. Wody mineralne, nawet te wysoko zmineralizowane nie szkodzą osobom z wysokim ciśnieniem.

Potas:
Potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych. Potas jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni i dobrą koncentrację. Objawami niedoboru potasu są skurcze mięśni, nadciśnienie, zmęczenie, zdenerwowanie, obrzęki rąk i nóg. Jakie produkty są najlepszym źródłem potasu?. Potas wraz z chlorem i sodem należy do elektrolitów, tzn. minerałów, które rozpuszczają się w wodzie i przenoszą ładunki elektryczne. A ponieważ nasz organizm w większości składa się z wody, potas jest wszędzie: wewnątrz komórek, w przestrzeni międzykomórkowej, w chłonce i we krwi. Wszystkie elektrolity ściśle ze sobą współpracują. Aby organizm mógł właściwie funkcjonować, trzeba dostarczyć mu każdego, w odpowiednich proporcjach.

Rola potasu w organizmie człowieka

Potas łatwo przemieszcza się przez błony komórkowe, dostarczając komórkom substancji odżywczych i wynosząc zbędne produkty przemiany materii. Pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Jednak najważniejszą funkcją potasu jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek.

Wapń:
Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowej pracy serca czyli do skutecznego pompowania krwi do wszystkich tkanek ciała. Jego deficyt może skutkować nawet zatrzymaniem pracy serca. Wraz z potasem, wapń reguluje ciśnienie krwi. Bierze również udział w prawidłowym działaniu układu nerwowego. Buduje szkielet kostny i zapobiega osteoporozie. Odpowiednia ilość wapnia ma znaczący wpływ na stan zębów. Przyczynia się również do łagodzenia skutków alergii. Objawem niedoboru wapnia jest łamliwość kości, psujące się zęby, częste drętwienie rąk lub nóg, a także wahania nastrojów, bezsenność i krwotoki z nosa.

Magnez:
Odpowiednia ilość tego pierwiastka w organizmie przyczynia się do obniżenia ciśnienia i wzmocnienia naczyń krwionośnych, a co za tym idzie – do efektywnej pracy serca. Magnez pomaga regulować poziom wapnia i poprawia wchłanianie potasu. Rozszerza tętnice i chroni przed zawałem. Wpływa na utrzymanie prawidłowego rytmu serca, dlatego osoby pijące twardą wodę, czyli taką, która zawiera dużą ilość magnezu, rzadziej zapadają na choroby serca. Magnez jest również niezwykle ważny dla układu nerwowego. Wzmacnia go i stabilizuje, usprawniając także pracę mózgu. Razem z wapniem stanowi budulec kości i zębów, dlatego odgrywa ważną rolę w profilaktyce osteoporozy. Pierwiastek ten reguluje też napięcie mięśni, pomaga w ich regeneracji a także wpływa pozytywnie na krzepnięcie krwi. Objawami niedoboru magnezu może być: drżenie powiek i mięśni, nerwowość i rozdrażnienie, zmęczenie i wyczerpanie. Dobrym sposobem na uzupełnienie niedoboru magnezu, jest picie wody wysokozmineralizowanej.

Aniony w wodzie "LIFE" i "FRAUSTADT"
Wodorowęglany w wodzie:

Wody o zawartości wodorowęglanów powyżej 600 mg/l określa się jako alkaliczne. Są szczególnie polecane osobom ze skłonnością do nadkwasoty. Neutralizują sok żołądkowy i działają przeciwzapalnie. Sprzyjają trawieniu, ponieważ jelita potrzebują środowiska zasadowego. Są również korzystne w początkowych stadiach cukrzycy - obniżają poziom cukru we krwi i moczu, zmniejszają produkcję acetonu, wpływają korzystnie na wydzielanie insuliny.

Siarczany w wodzie:

Stymulują funkcje wydzielnicze wątroby. Przyspieszają perystaltykę jelit. Wody o dużej zawartości siarczanów (250-650 mg/l) zaleca się przy skłonnościach do zaparć i niestrawności. Powinny być spożywane systematycznie przed posiłkami. W dużych dawkach mogą działać przeczyszczająco.

Chlorki:
Ich ilość jest znacznie zróżnicowana, od kilku do ponad półtora tysiąca miligramów w jednym litrze. Zazwyczaj w większych ilościach występują w wodach wespół ze zwiększoną ilością sodu. Anion chlorkowy występuje w soku żołądkowym w postaci kwasu solnego, a jako chlorek sodu utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne krwi i płynów ustrojowych.

Rynek zbytu

Odbiorcami naszych produktów są duże sieci handlowe w kraju i za granicą, np. w krajach Europy Zachodniej, m.in. w Niemczech.

Jakość i bezpieczeństwo

Wody i napoje są badane systematycznie przez PZH Instytut Fresenius w Taunsstein oraz labolatorium zakładowe.

Technologia

Inwestycje w zakresie wyposażenia zakładu w coraz nowocześniejsze linie produkcyjne umożliwiają realizację rosnącego zapotrzebowania ilościowego i jakościowego naszych klientów.